Dobrodih je uspešno zdravilo za kronično obstruktivno pljučno bolezen ali KOPB

image

Matevž Babič in Adapan


Žrebca po imenu Adapan, pasme Akhal Teke sem pripeljal leta 2013 s Hrvaške od priznanega rejca Damirja Volonderja. Kmalu po prihodu k meni je začel iz neznanega razloga kašljati. Po nasvetu veterinarja sem mu dvigoval s podporno terapijo imunski sistem, hkrati pa mu dajal tudi preparate za odpiranje dihalnih poti. Ni bilo dosti izboljšanja, zato se je veterinar odločil za antibiotično zdravljenje, ki pa tudi ni pomagalo. Nadaljeval sem s tritedensko kuro s Fluimukanom, ki je prinesla olajšanje. Izkašljeval je veliko sluzi, zato je za nekaj časa bolje dihal.

Po prenehanju kure se je v kratkem času stanje zopet poslabšalo. Na podlagi hemograma in odvzema brisa iz pljuč, sem napravil kuro še s štirimi različnimi antibiotiki in raznimi protivnetnimi sredstvi, ter še dve kuri s Fluimukanom. Stanje se je kratkotrajno izboljšalo, ob tem sem vseskozi močil seno, ampak ves ta trud je bil zaman. Konj je ponovno kašljal in dihal čedalje slabše.

Po vseh izčrpanih možnostih konvencionalne veterine in po plačilu kar lepe vsote denarja sem zdravljenje opustil, ker enostavno nisem več vedel kaj naj naredim.

Nekega dne sem po naključju zasledil razpravo na facebook-u o terapiji za pomoč pri naduhi z imenom Dobrodih, katera naj, bi po poročanju dejansko delovala.

Takoj sem kontaktiral Renato Fabjan, in se po daljšem pogovoru z njo, odločil, da še enkrat poizkusim .

Dobil sem predterapijo, katero sem konju dajal dva tedna. Krmil sem senažo, kar je bil pogoj za terapijo. Po desetih dneh sem ga zajahal. Vidno je lažje dihal in poznalo se mu je na energiji.

Po dveh tednih sem žrebca odpeljal k Renati. Tam je nadaljevala terapijo, ki je prilagojena vsaki živali posebej. Urška ga je jezdila vsak dan. Konju se je vidno poznalo izboljšanje. Kmalu sta delala večurne sprehode. Po mesecu dni je prišel domov.

Jahal sem ga vsaj štirikrat na teden. Belo sluz je izločal še kaka dva meseca. Dihanje se je popolnoma umirilo. Uredil sem mu stalni izpust, saj smo ugotovili, da ga zelo moti amoniak, ki se je nabral čez noč.

Sedaj mineva dve leti od terapije. Adapan je izredno živahen. Dihanje je normalno, brez kakršnih koli težav. Jaham ga večkrat na mesec. Hranim ga s senažo.

Moja izkušnja z Dobrodihom in tudi z Renato je zelo pozitivna in terapijo priporočam vsem, ki imajo konja s takšnimi težavami. Terapija je cenovno veliko bolj ugodnejša, kot ostala zdravljenja, saj je rezultat dolgoročen.
image
image
image