Dobrodih je uspešno zdravilo za kronično obstruktivno pljučno bolezen ali KOPB

image

Emili - Klara Tadina


Emili je 17 let stara arabska kobil'ca, ki je k nam prišla novembra z namenom, da dobi v življenju še eno priložnost. Pripeljana je bila iz Madžarske, kjer je bila preganjalka galoperjev, od tam pa je prišla v hlev k Žonti, ki jo je kasneje prodal v Rogaško Slatino.

Še preden jo je prejšnja lastnica dobila, je Emili grozno kašljala. V jeseni je imela suh kašelj, izcedka ni bilo. Pozimi se me stanje zaradi nastanitve v hlevu in suhe krme poslabšalo. Vsako leto. V preteklosti je dobila boleriozo, ki ji je konkretno vdarila na živčevje.


V sredini poletja 2018 je iz paše prišla v štalo, kjer sem imela tudi sama svoji dve kobili. Neprestano je kašljala in stanje se je samo poslabšalo, ko so ji začele otekati zadnje noge in zaradi tega je bila nastanjena v boksu. Kašelj je postajal vse bolj boleč.

Začeli smo ji namakati seno in stanje se je malenkost izboljšalo, vendar izcedka ni bilo od nikoder – enostavno se pljuča niso sčistila. Konec novembra 2018 je lastnik štale prejel klic, da bo Emili naslednje jutro uspavana.

Po mnenju lastnice in veterinarjev za Emili ni bilo več pomoči. S sestro sva se odločili, da poskusiva še midve. Lastnica nama je kobilo predala in Boris Sušec je takoj predlagal tinkturo Dobrodih.

Tako smo prejeli tri litre tega čarobnega napoja.

Sprva sem bila malenkost skeptična ko sem odprla prvo stekleničko. Pred prvo – zadostno dozo Dobrodiha – smo kobili dali en “mini shot“ tinkture. Načeloma je kobilca zelo izbirčna in ne poje vsega 'kar tako', tega pa je z malo kruha v trenutku zmazala. Držala sem se navodil gospe Renate.

Po enem tednu je kašelj ob mirovanju izginil. Od takrat jo hranimo izključno s senažo. Hodili smo na sprehode, čimveč hodili v klanec in po dveh tednih začeli z lonžiranjem. Izcedka se je pri njej sicer pojavil šele pri tretji steklenički. Ampak ko se je začelo cediti lahko rečem, da se je gnoj ob lonžiranju kar izlival iz nosnic. Tako je bilo približno en mesec.

Treninge je spremljal kašelj, ki je po manj kot enem mesecu popolnoma izginil – kakor tudi nosni izcedek. Od takrat Emili ni zakašljala niti enkrat več. Ne vem kaj vse ga. Renata začara v Dobrodih, ampak tole čudežno pomaga.

Edine negativne odzive, ki sem jih prejela so bili odzivi dveh veterinarjev, ki jih ne bom posebaj imenovala.

Prvi je takoj predlagal kortikosteroide in prenehanje trenutne terapije. Bolj ko sem mu hotela razložiti, da trenutna terapija dejansko pomaga, bolj mi je šel 'kontra'.

Pri takih situacijah se mnenja veterinarjev in zagovornikov naravnih zdravil resnično tepejo. Emili in še veliko drugih konj so dokaz, da Dobrodih dejansko pomaga.

In vesela sem, da smo imeli priložnost biti del tega.

DOBRODIH VRNE VETER V GRIVO
image
image
image