Dobrodih je uspešno zdravilo za kronično obstruktivno pljučno bolezen ali KOPB

image

Napi
Maja Humar


Napijeva zgodba iz Dobrodiha.

Zima 2013 se je pisala, ko sem, kot vsako leto poprej spet nakupila lokalno seno za mojega Napija, zdaj 15 letnega arapčka. Verjetno slabše skladiščeno, ker ga je plesen že malo načela, a po nekaj odvitih plasteh, je izgledalo čisto okej. V slabem mesecu je pojedel eno balo, potem drugo, bolj kot se je pomlad bližala, bolj je začel kašljat.

Seveda sem v tem času kar dvakrat gostila veterinarja. Antibiotiki gor dol, nič ni pomagalo, diagnoza pa: alergija na prah v senu. Ok! Sledila so mirna pašna poletja in nekaj zim močenja sena, v spremstvu konstantnega kašljanja. Vmes sem začela bolj gledati kakšne kakovosti seno kupujem, in priznam, bilo je najboljše. A konj je kar naprej kašljal.

Jahala nisva pogosto, a ko sva, sva v počasnem tempu le nekam prilezla. Energije je bilo vedno manj in manj.

Ob koncu letošnje zime, ko sem ravno iskala še kakšno balo, ki bi me rešila do pomladi, sem dobila ponudbo zastonj sena, ki nekomu ravno ostaja, pa se mu žal nisem mogla upreti. No, v roku tedna dni je Napi grozno kašljal. V roku dveh tednov je začel piskat. Prenehala sem z jahanjem in ga vozila le na krajše sprehodke, kjer se je lahko pasel. V 20 meterskem vzponu sva se morala 3x ustaviti, da se je poskusil nadihat.


Takrat sem stopila v stik z Renato. Takoj je vedela kje leži problem in kako ga odpraviti, pozdraviti. Že naslednji dan sem tako kupila senažo, a, ker je bil konj res slab, je naslednji teden v oskrbo in zdravljenje pripotoval k Renati.

Po dobrem mesecu, predterapije in terapije dobrodih, se je Napi vrnil k meni. A ni bil več isti konj. Dihal je na polno in umirjeno, povrnil se mu je temperament - spet je arapček 😉 volja do dela in mišična masa. Od takrat dalje imam oba konja na senaži in tako bo dolgoročno tudi ostalo. Ne le ker želim svojega konja obdržati zdravega, ampak ker je krma veliko kvalitetnejša in bogatejša od sena.

Sedaj, nekaj mesecev kasneje, sva z lahkoto osvojila že vse vrhove, ki obdajajo našo kotlino. Jahava skoraj vsak dan, kar nama izboljšuje kondicijo in je glavnega pomena za ozdravitev. Vsake toliko še zakašlja, a je razlog zato le, da si dokončno prečiščuje pljuča.

Renata in Urška se enkrat iz srca, hvala vama! ❤️ Dobrodih
image
image
image