Dobrodih uspešna terapija pri naduhi.

image

OPIS


Naduha je posplošen izraz za oteženo dihanje. Vzrokov je več. Največkrat se za tem izrazom skriva bronhitis. To je kronično vnetje bronhijev in sapnic. Označimo lahko tudi posledice pljučnice, onesnaženje zraka z plini, posledice slabega sena...

Na podlagi večletnih opazovanj in poskusov sem oblikovala terapijo Dobrodih.

image

ZGODOVINA


Začelo se je z kupljeno kobilo, katera je močno kašljala in pumpala in bila brez energije. Prebolela je bakterijsko pljučnico, katera posledica je bilo izjemno veliko gnojnega izcedka. Poiskusila sem pomagati z koloidi. Rumeno zeleni gnoj je začela izkašljevati . Po mesecu dni se ji je povrnila energija. Hrib ali tekma za prevlado nad drugimi konji ji niso delale težave.

Leto 2012 je bilo izjemno težavno za spravilo kvalitetnega sena. Poletje je bilo mokro in vlažno. Zima 2013 je dala prašno seno polno plesni- glivic . Konjeniški prijatelji so se začeli pritoževati nad kašljem konj. Skupen je bil bel sluz .. Ponudila sem jim pomoč z koloidnim srebrom. Ta je sicer pokazal določeno izboljšanje,vendar ne ozdravitve. To mi je spodbudilo radovednost. Iskala sem odgovor zakaj tako. Iskala sem odgovor v knjigah in internetu . Preučevala sem opise zdravljenja in rezultate iz celega sveta . Izboljšanje..., vendar ni trajalo dolgo .Klasično zdravljenje – kortizon zavira odgovor telesa- vendar z hudimi stranskimi učinki.Bronhodilatatorji razširijo bronhije da lažje pride zrak v pljučne mešičke .Delovanje je povezano z stranskimi učinki in kratkotrajnim delovanjem. Vendar vzrok zasluzenosti ostaja.

Spraševala sem pri veterinarju, farmacevtih, pulmologu, zeliščarjih, internetu,izkušnjah starih konjarjih, knjigah itd. Nasveti in navodila niso dali dobrih zaključkov.

Pravo vprašanje se mi je postavilo pri gledanju poljudnoznanstvene oddaje...ali bi bila možna glivica-plesen odgovor na bel izcedek iz pljuč?

Raziskavo sem delala v to smer.

Odgovor na to vprašanje mi je podal kasaški konj Dior last Novak Igorja. Po dveh letih zdravljenja zdravila niso več pomagala. Bil je v izredno slabem zdravstvenem stanju. Poskusila sem z Dobrodihom. Po treh mesecih od začetka terapije je zmagal v Krškem z izvrstnim rezultatom 1.13,9.

Tu sem si postavila vprašanje- ALI SO RES BRONHIJI NEPOPRAVLJIVO UNIČENI Z DIAGNOZO KRONIČNI BRONHITIS?

Dobrodih začetki terapije

Prosila sem konjarje za test in poskus zdravljenja njihovih ljubljencev. Sprejela sem osem konj v štirih mesecih. Pregled konj in kontrolo napredka je opravil veterinar g. Kovač.

Za krmljenje sem imela senažo in pašo. Poskusila sem z koloidnem srebrom. Malenkostno izboljšanje se je pokazalo, vendar ne dober končni rezultat. Poskušala sem z zelišči in njihovimi izvlečki , eteričnimi olji. Začimbami .bioenergijo... . Konji so pri nas delali pod sedlom. Tu je hčerka Urška preizkušala energijsko izboljšanje , izločanje sluzi, in moč dihanja. Z gibanjem se je izločal sluz in tako so lažje prišli do zraka. Nabirati so začeli kondicijo. Vseskozi sem delala na ojačitvi imunskega sistema.

Proti koncu terapije sem začela preskušati za kratek čas močeno seno. Izkazalo se je da noben konj ni prenesel le tega. Vrnil se je kašelj in sluz. Na kobili Cedrini sem poskusila dvojno-trojno pranje sena. Tudi to se je izkazalo za neuporabno. Končni odgovor mi je bil senaža ali paša.


ODHOD DOMOV


Vsi testni konji so pri odhodu domov bili veliko boljšega zdravja. Pri prihodu so imeli do 56 vdihov, pri odhodu pa pod 16 vdihov. Vsem lastnikom sem priporočila naj ima konj svež zrak, žagovino, pašo ali senažo. Nikakor naj ne krmijo zmočeno seno. Od začetka naj jih obremenjujejo z gibanjem vsaj vsak drugi dan. Izcedek se zmanjšuje z vsakim tednom. Po dveh mesecih se izločanje večinoma preneha.

Zaradi najrazličnejših razlogov se vsi lastniki teh navodil niso držali. Tudi to mi je bil dragocen podatek kje in zakaj se težave ponovijo. Tisti ki so krmili zmočeno seno se je stanje počasi slabšalo. Kašljanje se je stopnjevalo, počasi se je znova pojavljal sluz na nosu. Tu ni bilo dobrega zaključka.

Nekateri so nudili ustrezno hrano, niso pa skrbeli za gibanje in s tem čiščenje pljuč. Eni so bili zadovoljni z izboljšanjem dihanja brez kašlja, drugim je bil razlog rizična brejost, poškodba, itd. Tisti konji ki so šli na hribovito pašo so bili v veliko boljšem stanju, kot konji ki so se pasli na ravnini. Tudi ti so bili v boljšem zdravstvenem stanju -nad 50%.

REZULTAT TERAPIJE

Lastniki več kot 100 konj kateri so se držali navodil so iz težkega stanja večletne naduhe danes živali polne energije in moči . Dior in Igor Novak sta ponovno zmagovala na kasaških dirkah, Dušan Babič in njegova Joyka hodita na daljše terene in hribe ,Tinkara Broden in Geta se podita po zasavskih poteh, Peter Požar in Šah po kočevskih travnikih ,Patricija Klemenčič in Goldi se sprehajata ob Muri ,Urška Granda in Megi delata celodnevne pohode in še mnogi drugi ,ki jih nisem omenila. Mineva šest let od začetkov Dobrodiha .Nobenemu ni bilo potrebno ponoviti terapije.

V letu 2018 smo začeli sodelovati z veterinarjem dr. Tilenom Klevisarjem. Seznanil me je s koristmi zlata pri zdravljenju živali. Z njim okrepi medialne čakre.

Tilen me je navdihnil, da sem preizkusila terapijo z zlatom in rezultati so bili izjemni. Opazno se je povečala raven energije , počutje in hitrost okrevanja. Zlato je vsekakor dopolnilo terapije Dobrodih.

image

Vodič za terapijo Dobrodih


 • Začne se z pred terapijo Dobrodih 1 .Ta pomirja vnetje in utekočini sluz. Ta čas dobiva senažo ali je na paši.
 • Kje se izvaja predterapija je odvisno od zdravstvenega stanja konja . Ta traja dva tedna.Pri prihodu k nam se na podlagi opazovanja dnevno določi tretma z zelišči , eteričnimi olji, bioenergijo in gibanja v zavetju roških gozdov. Pozornost je na odstranjevanju glivic. Konju začne iztekati sluz , dvigujem mu imunski sistem. Konji lažje zadihajo in dvigne se jim energija..Pri nas so od dva do štiri tedne.
 • Po prihodu domov je idealna paša in delo z konjem. Tu se dviguje kondicija in povečuje dihalna kapaciteta. Zagotovljen mora imeti čist zrak. Sluz se izloča še okoli dva meseca.
 • Krmljenje s senažo je priporočljivo od.štirih mesecev pa do enega leta Po tem je možen z veliko mero previdnosti prehod krmljenja na zdravo NEprašno seno.

EPILOG

Mnogi me sprašujejo kako lahko obnovim bronhije. Ne morem jih. Odstranim glivice , umirim vnetje in očistim sluz. Dvignem imunski sistem Tako dobijo več kisika v telo. Dvigne se energija .In kaže da je to dovolj ,da lahko živi normalno življenje.

Zelo zanimiv mi je bil konj kateri je prebolel nezdravljeno pljučnico. Veterinarska diagnoza je bila enfizem pljuč brez izcedka. Pri prihodu k nam je z veliko težavo zmogel nekaj deset metrov. Močno mu je piskalo v pljučih. Zanimalo me je možnost izboljšanja. Po štirih tednih terapije je zmogel narediti okoli 10 km. Sprehode, z krajšimi galopi in lahkim kasom. Konj je pridobil na mišični masi. Vendar mu je še vedno lahno piskalo in ni mogel razviti končne hitrosti in vzdržljivosti.

Menim, da je tudi pri diagnozi enfizem terapija primerna za plemenske živali , kjer ni potrebno imeti polne kondicije.

DOBRODIH VRNE VETER V GRIVO

Dr Tilen Klevisar, DVM


 • ● Študij veterine na Univerzi v Ljubljani / Slovenija
 • ● Specializacija iz področja kirurgije in ortopedije
 • ● Študij kitajske medicine in homeopatije v Nemčiji in Belgiji
 • ● Trden lastnik podjetja Caballus Carniolus & Amsterdamus d.o.o.
 • ● 2004 Ustanova Veterinarskega raziskovalnega centra v Sloveniji
 • ● Različni raziskovalni projekti, glej Veterinarski raziskovalni center
 • ● Veterinarske prakse na Nizozemskem; mobilna veterinarska praksa v Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, v Belgiji, na Finskem, v ZDA, Veliki Britaniji, Italiji, Sloveniji

image

Renata Fabjan


Konji so mi blizu od otroštva. Privlačila me je njihova eleganca in moč.

Svoje konje imam 26 let. Vedno me je zanimala alternativna medicina in možnost, da jim pomagam z naravnimi pripravki.

Po osebni travmatični izkušnji sem se alternativnemu zdravljenju popolnoma posvetila..Zanimalo me je predvsem raziskava in pomoč konjem z težavami pri dihanju

image

doc. vet. JANEZ KOVAČ Šentjernej


image

image