Dobrodih je uspešno zdravilo za kronično obstruktivno pljučno bolezen ali KOPB

image

Šah ibn Hawi


Peter Požar - Kočevje

Sem Peter Požar iz Kočevje in od malega imam veselje do konj. Jaham od šestega leta. Ko sem bil star deset let mi je oče kupil dve leti starega arabca Šahibn Hawija. Odraščala sva skupaj in se podila cele dneve po kočevski. Zanimati so me začele galopske dirke. Ko je bil Šah star štiri leta je začel s tekmovanji v galopu. Enkrat je zmagal, petkrat bil drugi... Po končani galopski karijeri sva se preizkusila v endurancu. Dosegel je več dobrih rezultatov.

Takrat so se začele začetne težave z kašljanjem in dihanjem. Veterinarji so dali antibijotik, Flumican in svetovali močenje sena. To je omililo, vendar so se težave stopnjevale v jeseni in pozimi.

V tem času sva kljub temu tekmovala v spretnostnem jahanju, barell.

Premagoval je mednarodno konkurenco. Po tekmovanjih sva hodila po celi Sloveniji. Dosegel je dvajset prvih mest.

Pred tremi leti je Šah v starosti dvajsetih let stanje zelo poslabšalo. Jahal ga nisem več. Kašljal je neprestano. Večkrat sem se bal ali bo zmogel prehoditi nekaj metrov od pašnika do hleva. Poskušal sem mu pomagati z raznoraznimi sirupi, antibijotiki, Flumicanom, kortizonom, pumpicami. Vse je pomagalo samo kratek čas. Stanje pa se je stalno poslabševalo. Slutil sem da ne bo preživel zime ker je Šah kašljal na vsake tri sekunde vdihov pa je bilo že preko petdest. Izbira je bila klavnica ali uspavanje.

Na internetu sem iskal možnost če bi le lahko še s čim pomagal česar nisem še poizkusil. Našel sem Dobrodih in Renato Fabjan. Odločil sem se da se zapeljem k tej čarovnici v Dolenjske Toplice. Dvomil sem ali bo iz tega kaj. Ko sem dobil predterapijo Dobrodih sem v šestih dneh videl spremembo pri konju. Začel je lažje dihati. Iz nosu se je začel zlivati bel sluz. Konja sem po dveh tednih peljal k Renati.

Začela je z terapijo. Ker konja nisem želel popolnoma prepustiti drugim sem se vsak drugi dan vozil v toplice kjer sem ga začel jahati. Šah se je za vsak obisk odrezal z večjo energijo. Iz pljuč se mu je zlivalo litre bele sluzi. Stanje se mu je neverjetno izboljševalo. Po treh tednih se je vrnil v Kočevje. Tam sem nadaljeval z ježo. V treh mesecih je bil konj kot nov. Noben ne bi mogel ugotoviti da je bil konj hud naduhar. Od terapije je minilo dve leti.

Hvala Renata
image
image
image